Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)

Το ΚΗΦΗ του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας  έχει νόμιμα αδειοδοτηθεί (Αρ Πρ 4491/16-11-2016  Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας) και  λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία τους, όπως ισχύει κάθε φορά και τα οριζόμενα  στο Νόμο 4018/2011 (ΦΕΚ 215/Α).

Eίναι συγχρηματοδοτούμενο έργο από το ΕΠ IONIA ΝΗΣΙΑ 2014-2020 και το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο.

Το Κ.Η.Φ.Η λειτουργεί  σε ενοικιαζόμενο κτήριο στους  Περουλάδες , στον ισόγειο χώρο, όπου διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την προσβασιμότητα των  ΑΜΕΑ.

 

Για τις υπηρεσίες του ΚΗΦΗ  έχουν διατεθεί:

1)    ένας ενιαίος χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων περίπου 60 τετραγωνικά μέτρα,

2)    ένα γραφείο για τη διοικητική υποστήριξη 10 τετραγωνικών μέτρων,

3)    μια αίθουσα 50 τετραγωνικών μέτρων, εξοπλισμένη με κρεβάτια, κομοδίνα, μια ντουλάπα με κλινοσκεπάσματα  και ιατρικό εξοπλισμό.

4)    Ένας μικρός χώρος που χρησιμοποιείται για παρασκευαστήριο των μικρών γευμάτων.

5)    Δύο τουαλέτες διαμορφωμένες  κατάλληλα για ΑΜΕΑ

Παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7:00-15:00, σε 25 ηλικιωμένα άτομα, μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κτλ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κοινωνικά και οικονομικά ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτήν.

 

Συγκεκριμένα στους ωφελούμενους παρέχεται:

 • Μεταφορά  από και προς το σπίτι
 • Καθημερινή φύλαξη με ημερήσια διατροφή και ψυχαγωγία
 • Ατομική νοσηλευτική φροντίδα, ατομική περιποίηση  και κοινωνική υποστήριξη
 •     Δημιουργική απασχόληση (μουσική χορός, τραγούδι, ζωγραφική), ασκήσεις εξάσκησης της μνήμης (πάζλ, απλές αριθμητικές πράξεις  κ.α),
 • ασκήσεις γυμναστικής για ενδυνάμωση των μυών, ασκήσεις για την ατομική υγιεινή,

Ο σκοπός του ΚΗΦΗ είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η διατήρηση μιας φυσιολογικής κοινωνικής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειάς τους, οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με την φροντίδα τους, ώστε να επιτευχθεί η παραμονή τους στο φυσικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Όλες οι παροχές βασίζονται σε διαπιστωμένες ανάγκες κατά περίπτωση και εμπλουτίζονται, με στόχο την ολοκληρωμένη υποστήριξη, αξιοποιώντας τη δικτύωση, συνεργασία και συντονισμένη δράση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΗΦΗ  κάθε 1η Σεπτέμβρη γίνονται εγγραφές. Οι εγγραφές ανακοινώνονται στη σελίδα του Δήμου με την παροχή πληροφοριών σχετικές με την απαραίτητα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ωφελούμενοι. Επιπλέον αναρτώνται και σχετικές ανακοινώσεις σε όλα τα δημοτικά καταστήματα και σε πολυσύχναστα καταστήματα  της περιοχής.

Το ΚΗΦΗ απασχολεί:

 • 1 νοσηλεύτρια
 • 2 κοινωνικούς φροντιστές
 • 1 προσωπικό καθαριότητας

Στο ΚΗΦΗ τηρούνται τα ακόλουθα βιβλία

 • Βιβλίο δραστηριοτήτων
 • Βιβλίο συμβάντων
 • Βιβλίο παρουσίας ηλικιωμένων
 • Βιβλίο αρχείου ωφελουμένων με πλήρη ιατρικό  φάκελο

 

Τα άτομα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι κυρίως άτομα με άνοια και πολλές φορές σε προχωρημένη κατάσταση. Η κατάσταση της υγείας (προχωρημένη άνοια) μας υπαγορεύει την απασχόληση τους με εξειδικευμένο προσωπικό και γι’ αυτό πολλές φορές, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, εντάσσουμε και εργασιοθεραπεύτρια (υπάλληλο του ΚΑΠΗ) η οποία, εκτός των παρεμβάσεων της, δίνει οδηγίες για την καθημερινή δημιουργική απασχόληση τους, πρωτίστως  για να νιώθουν ευχάριστα και σε δεύτερο επίπεδο  να επιβραδύνεται στο μέτρο του δυνατού η νόσος.

Παράλληλα, όταν αυτό επιτρέπεται, ενισχύεται η δομή με κατάλληλο προσωπικό από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ώστε να ακολουθείται και προσωπικό πρόγραμμα εκτός των ομαδικών.

Σε εβδομαδιαία βάση υπάρχει ιατρική φροντίδα (μέτρηση πίεσης, ζαχάρου κ.ά) και στην συνέχεια την ενημέρωση των προσωπικών φακέλων.

Επιπλέον γίνονται προσπάθειες μάθησης της αυτοεξυπηρέτησης  η  λήψη τροφής, νερού, η ατομική υγιεινή κλπ.

Είναι αποδεδειγμένο ότι το βιολογικό, συναισθηματικό και οικονομικό κόστος των  οικείων φροντιστών  είναι μεγάλο, έτσι η παρέμβαση μας ( παραμονή τους σε δομημένο πλαίσιο) είναι ουσιαστική και  επιτυγχάνει την εναρμόνιση της οικογενειακής ζωής των μελών της, την αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, τέλος  επιτυγχάνεται η  βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και των άλλων μελών της οικογένειας.

 

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ.Η.Φ.Η.  Δ.Ε. ΕΣΠΕΡΕΙΩΝ

Διεύθυνση: ΜΑΓΟΥΛΑΔΕΣ

Τηλ: 2663051144

Κ.Η.Φ.Η. ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΕΣΠΕΡΙΩΝ
Μετάβαση στο περιεχόμενο